گور یک جنگاور سه هزار ساله در گیلان کشف شد
فرهنگی و هنری
بزرگنمایی:
تبسم مهر - سرپرست تیم کاوش باستانشناسی محوطه باستانی شهران رستمآباد گفت: در کاوشهای اضطراری این محوطه، چند گور همراه با هدایای تدفینی کشف شده است.
تبسم مهر - سرپرست تیم کاوش باستانشناسی محوطه باستانی شهران رستمآباد گفت: در کاوشهای اضطراری این محوطه، چند گور همراه با هدایای تدفینی کشف شده است.
به گزارش خبرنگار مهر ، شهرام رامین سرپرست تیم کاوش باستانشناسی محوطه باستانی شهران رستمآباد در استان گیلان گفت: این مجموعه گور با توجه به آثار یافت شده در کنار آنها مربوط به عصر آهن است، در حدود سه هزار سال قدمت دارند. محدوده ای که گورها در آن یافت شدند در امتداد بزرگراه رشت ـ تهران، در حاشیه شرقی دشت رستم آباد قرار دارد و به علت اجرای یک پروژه عمرانی در خطر تخریب بود.
وی افزود: با توجه به این خطر، تیمی از باستان شناسان کاوش اضطراری این محوطه را آغاز کردند. در کاوشهای انجام شده آثار چند گور کشف شده که کاملترین آنها اسکلت انسانی است که همراه با ابزار جنگی و ظروف حاوی مواد خوراکی دفن شده است.
وی گفت: طبق بررسی سارا سلطانی (متخصص انسان شناسی)، این اسکلت مربوط به مردی حدوداً چهل تا پنجاه ساله با قدی بین 160 تا 167 سانتیمتر است. با توجه به اهمیت این یافته، هیأت در نظر دارد که گور و یافتههای آن را در محل کشف به شیوه اسکن لیزری ثبت و ضبط کند. علاوه بر این طبق هماهنگیهای انجام شده با پژوهشگاه میراث فرهنگی بزودی این محوطه به شیوه گرمالیان توسط متخصصین این پژوهشگاه تاریخ گذاری میشود. علاوه بر گورهای عصر آهن، تعدادی ابزار و دستتراش سنگی در عمقهای پایینتر کشف شده که بر اساس بررسیهای اولیه متخصصین موزه ملی ایران احتمالاً مربوط به دوره فراپارینه سنگی هستند.

طبق گفته سرپرست هیأت، واقع بودن این آثار در کنار هم از اهمیت زیادی برخوردار است و این مجموعه مکانهای هزاران ساله با توجه به موقعیت آنها در کنار بزرگراه، کاملاً قابلیت تبدیل شدن به یک سایت موزه را دارند.
پیش از این تیمی از باستانشناسان ژاپنی طی سالهای 57-1352 گورستانی مربوط به دوره اشکانی را در نزدیکی شهران کاوش کردند. همچنین در حدود سالهای 67-1365 هیأتی به سرپرستی محمدرضا خلعتبری در روستای شهران و اطراف آن موفق به کشف آثاری از سدههای آغازین هزاره اول پیش از میلاد تا دوره ساسانی شدند.
آخرین بار نیز در سال 1393 تیمی به سرپرستی شادروان بهروز همرنگ، کارشناس وقت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان، محدوده این محوطه باستانی را از طریق گمانه زنی مشخص کردند که طی آن گورهایی مربوط به هزاره اول پیش از میلاد، از جمله دوره اشکانی کشف شدند.