سلیمینمین در گفتوگو با ایرناپلاس:
عضو حزب نهضت آزادی: بازرگان در میان مردم بود
سیاسی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- عضو حزب نهضت آزادی به مناسبت سالگرد در گذشت مهدی بازرگان گفت: بازرگان سنبل، نمونه واسوه صداقت و راستی در عمل و گفتار بود، او در میان مردم بود و هرگز خدا و اسلام را فراموش نکرد.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- عضو حزب نهضت آزادی به مناسبت سالگرد در گذشت مهدی بازرگان گفت: بازرگان سنبل، نمونه واسوه صداقت و راستی در عمل و گفتار بود، او در میان مردم بود و هرگز خدا و اسلام را فراموش نکرد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، علی گرجی شامگاه پنج شنبه در نشست «گفتمان بازرگان و چالشهای چهل سالگی انقلاب» افزود: ما در خصوص یک تارک دنیا سخن نمیگوئیم بلکه در مورد فردی صحبت میکنیم که حدود نیم قرن فعالیت سیاسی کرد و در تمام طول عمر سیاسی اجتماعی، مبارزه و دولت خود؛ اخلاق، صداقت، خدا و ایران را فراموش نکرد.
وی اضافه کرد: بازرگان در طول 87 سال زندگی خود یعنی از 1286 تا 1373 پیوسته در کار و تلاش بود و بیش از 350 عنوان کتاب مقاله یادداشت و سخنرانی از او به جا مانده است.
گرجی ادامه داد: اولین اثر او کتاب "اندیشه ها" بود در سال 1306 در سن بیست سالگی نگاشته شد و آخرین اثر "پا به پای وحی"، در سال 1373، حدود 2 ماه قبل از فوتش نوشته و منتشر شد.
عضو حزب نهضت آزادی یادآور شد: نکته مهمی که باید گفت این است که این حجم انبوه آثار در طول 67 سال، تعادلی متناسب و حرکتی مداوم و مستمر را نشان میدهد. نظرات مهندس بازرگان طی 67 سال در آثار او فراز و فرود آنچنانی ندارند، جهش و تغییر موضع در آنها دیده نمیشود و در یک منحنی خطی قرار میگیرند.
گرجی خاطر نشان کرد: این ثبات عقیده طولانی نشان از نظم و برنامه ریزی دقیق در زندگی مهندس بازرگان دارد، حرکتی مداوم، پیوسته و همیشگی در رفتار، گفتار و نوشتار او مشاهده میشود. حتی در دورانی که در زندان به سر میبرد، بیش از 20 عنوان کتاب به رشته تحریر در آورد که کتاب مهم "سیر تحول قرآن" در زندان نگاشته شد.
وی اظهار کرد: انسانها را به لحاظ شخصیتی و تاثیری که در جامعه و آیندگان دارند، میتوان در سه گروه دسته بندی کرد. گروه اول؛ کسانی که شخصیت وجودیشان کوچکتر و عقبتر از کاراکتر فیزیولوژیک آنهاست، که مدتها قبل از مرگ فیزیکی خود مرده اند و اثری در سرنوشت جامعه ندارند.
عضو حزب نهضت آزادی در تشریح گروه دوم این دسته بندی گفت: برخی هم شخصیت وجودیشان با زندگی فیزیولوژی آنها برابر است و مرگ هر وجه از شخصیت آنها مساوی با مرگ دیگری است که اکثریت مردم در دستههای اول و دوم قرار میگیرند.هرچه درصد جمعیت گروه دوم بیشتر باشد جامعه خوشبختتر است.
گرجی ادامه داد: اما دسته سوم انسانها آنهایی هستند که شخصیت اجتماعی و وجودی آنها به مراتب بزرگتر و والاتر از شخصیت فیزیکی آنهاست. با مرگ فیزیکی زندگی آنها خاتمه پیدا نمیکند، در هر دوره درصد بسیار کمی حتی گاهی به تعداد انگشتان یک دست در این گروه قرار میگیرند، که مهدی بازرگان به گروه سوم تعلق دارد.
وی افزود: دسته سوم کسانی هستند که با مرگ زندگیشان پایان نمییابد و در طول زمان جاری هستند که در گذشته ایران از این نوع شخصیتها فراوان داریم. شاعران، ادبیان و نویسندگان در این دسته اند و چون با کلمه سر و کار دارند نگاه مردم متوجه عملکرد شخصی آنها نیست، کما اینکه مردم سعدی را در بوستان و گلستان میبینند و به زندگی شخصی و اجتماعی او کاری ندارد.
عضو نهضت آزادی ادامه داد: در مرتبههای بعدی عارفان و صوفیان قرار دارند، کلام آنها بازتابی از اعتقادات و زندگیشان است. دانشمندان، مخترعان و مکتشفان نیز هستند که تلاشهای علمی آنها در جهت منافع جامعه است و تاثیر فراوان و طولانی مدت بر زندگی مردم دارد، این افراد ماندگارند.
گرجی خاطرنشان کرد: اما مردان سیاست کارشان سختتر از بقیه است، ماندگاری مردان سیاست نه به نظم، نثر و اختراعشان، که بستگی به عمل آنها در انتخاب راه درست و دیدن منافع ملی و دینی جامعه در ادوار مختلف دارد.
وی ادامه داد: مهندس بازرگان از جمله افرادی است که همیشه با علم و اراده اتتخاب کرد، او متوجه منافع ملی، دینی، اخلاقی و فرهنگی مردم بود و هرگز موردی را بر دیگری و اصلی را فدای اصل دیگر نکرد. در طول دو قرن اخیر ایران از قائم مقام، امیرکبیر تا مصدق، بازرگان و طالقانی، بزرگ مردانی داریم که چون خورشید درخشیدند.
گرجی خاطر نشان کرد: آنها منافع ملی و مذهبی کشور را قربانی هیچ نفع دیگری نمیکردند و این راز ماندگاری آنهاست به طوری که گفتمان این افراد همیشه ساری و جاری است، تعادل، دلسوزی، خدا باوری و ایران دوستی بازرگان و شجره طیبه او و آیت الله طالقانی موجب شد در خرداد 76 مردم مسیری را انتخاب کنند که نزدیک به نظریات آنها بود.
وی افزود: بازرگان همیشه طرفدار اتحاد و آشتی ملی بود و تا پای مرگ این موضوع را پی گیری کرده و معتقد بود باید حرکتهای گام به گامی در پیش بگیریم و تحمل داشته باشیم.
*ا.ع**1601**
انتهای پیام /*