افتتاحیه همایش سواد رسانه ای و اطلاعاتی با محوریت خانواده امروز (19آبان ماه) در ساختمان مرکزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
به گزارش تبسم مهر در این همایش باقر ساروخانی (استاد جامعهشناسی ارتباطات)، حجتالاسلام و المسلمین محمود دعایی (مدیر موسسه فرهنگی مطبوعاتی اطلاعات)، حسین انتظامی (قام مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، حسن خجسته (رییس پژوهشکده ارتباطات)، حسن بشیر (استاد ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع))، امیدعلی مسعودی (استاد ارتباطات)، محمد صادق افراسیابی (مشاور رییس و مدیر گروه فرهنگسازی مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال) و ... حضور داشتند.
حسن بشیر در ابتدای همایش سخنرانی کرد و مراحل اجرایی توجه به فعالسازی سواد رسانهای و اطلاعاتی در کشور را در سه مرحله شناخت، توانمندسازی و تفکر انتقادی دانسته و تأکید کرد که برای تحقق مرحله شناخت نیازمند تحلیل ارزیابی و انتخاب آگاهانه هستیم.
رییس هیات علمی همایش سواد رسانهای، توانمندسازی را مرحلهای دانست که نیازمند آموزش، توانایی، دسترسی، مهارتسازی و تعامل فعال است و اینکه با آموزش به تعامل فعال میرسیم.
همچنین مرحله تفکر انتقادی را یکی از مراحل این فرآیند دانست که نیازمند یادگیری شیوههای تفکر، توانمندسازی انتقادی، پرسشگری انتقادی و تفکیک انتقادی است.
او تاکید کرد، بحث محتوا بیشتر از پیام اهمیت دارد چون میتواند گفتمانسازی کند.
استاد تمام دانشگاه امام صادق(ع) توجه به دو نوع مثبتگرا و آسیبگرا در رابطه با فضای مجازی برای ارتقاء سطح بهرهمندی از فناوریهای جدید و نیز به حداقل رساندن آسیبهای فردی و اجتماعی را مورد تاکید قرار داده و اعلام کرد: بدون توجه عملی به این دو دیدگاه، تحقق فضای مفید ایمن و سالم در فضای مجازی دچار چالشهای جدی خواهد شد.
رییس اسبق آکادمی آکسفورد برای مطالعات عالی طراحی سیاستگذاری همه جانبه و تدوین برنامههای اجرایی موثر در این رابطه را خواستار شده و بیان کرد که یونسکو برای جریانسازی و سیاستگذاری در این زمینه بر پنج حوزه مهم سیاستگذاریهای سواد رسانهای و اطلاعاتی، سیاستگذاریهای رسانهای، سیاستگذاریهای اطلاعاتی، آموزشی و سیاستگذاریهای آی سی تی تأکید دارد که باید در طراحی سیاستها در این زمینه مورد توجه قرار گیرند.
او گفت: هنوز به تعریف سواد رسانهای به شکل بومی و ایرانی اسلامی نرسیدیم. مفاهیم زیادی وجود دارد که به پالایش نیاز دارد.
حسن بشیر بیان کرد: یکی از اهداف مهم این همایش توجه به حوزه خانواده و فعالسازی هر چه بیشتر آن در رابطه با سواد رسانهای و اطلاعاتی است. در این زمینه جریان گفتمانی خوبی صورت گرفته که در نتیجه فعالیتهای جمعی بسیاری از استادان، پژوهشگران، دانشجویان و علاقمندان و خانوادهها در کنار دولتمردان بوده که شاخصهای آن راهاندازی همایش دوم، تالیف و ترجمه کتابهای متعدد، راهاندازی کارگاهها و جلسات آموزشی، تولید مقالات متعدد، انجام پژوهشهای گوناگون و فعالیتهای قابل توجه رسانهها از جمله رسانه ملی به موضوع سواد رسانه ای و اطلاعاتی است.
او ادامه داد: در همایش دوم همکاری 24 وزارتخانه، پژوهشگاه، دانشگاه، رسانه، سازمان و انجمن، برگزاری سه نشست علمی در تهران، تشکیل 13 دبیرخانه استانی، برگزاری 4 همایش استانی، دریافت 315 مقاله که رشد 9 درصدی در این زمینه نسبت به همایش اول سواد رسانهای را نشان میدهد، بیانگر توجه وسیع جامعه به موضوع سواد رسانه ای و اطلاعاتی است.
رییس اسبق دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق گفت: همایش دوم گامهای اساسی برای بینالمللی کردن همایش برداشته و از جمله فعالیتها در این زمینه سخنرانی روسای دفاتر و خبرنگاران خارجی کشورهای اسپانیا، ژاپن، لبنان، فرانسه و روسیه در موضوع همایش، رایزنی با دانش آموزان مدرسه بینالملل برای ارائه مقالات انگلیسی زبان، ارسال فراخوان همایش برای کشورهای عضو اکو، برگزاری جلسات رایزنی با نماینده اکو و همچنین ملاقات با سفیر پاکستان و نیز دریافت شش مقاله از اساتید کشورهای ترکیه ، مالزی و انگلستان بوده است.
بشیر در پایان ضرورتها و خلاءهای موجود و نیز افقهای پیشرو در رابطه با موضوع سواد رسانهای و اطلاعاتی را مطرح و محورهایی را در این زمینه بیان کرد: گفتمان سواد رسانهای باید جهتگیری مردمی و ملی پیدا کند، به این معنی که از دولتی کردن سواد رسانهای دور شویم زیرا مردم دورتر خواهند شد زیرا فکر می کنند سانسور و فیلترینگ بر آنها تحمیل میشود. همچنین گفتمان سواد رسانهای باید به یک گفتمان علمی کاربردی تبدیل شود و پرهیز از کالاسازی سواد رسانهای و بازاری شدن آن با طرح مباحث کم اهمیت. همچنین برنامهریزی برای جلوگیری از انحراف در فهم واقعی سواد رسانهای و آموزشهای صحیح اضافه کردن یک واحد درس اختیاری با موضوع سواد رسانهای و اطلاعاتی در دانشگاهها، حمایت از پژوهشها و پایاننامهها با موضوع سواد رسانهای و اطلاعاتی، تبدیل دبیرخانه همایش سواد رسانهای و اطلاعاتی به مرکز آموزش های دائمی و چندبعدی سواد رسانهای و اطلاعاتی، برنامهریزی و مطالبهگری جهت گفتمان سازی سواد رسانه ای در کشور.
حسن بشیر همچنین از تولید برنامههای تلویزیون و رادیویی در این راستا خبر داد و یادآور شد که در گذشته نیز چنین برنامههایی تولید شده است. او از خبرگزاری ها و انجمن هایی که در این همایش همکاری داشتند، تشکر کرد.