سیاح گرجی در گفتگو با مهر اعلام کرد:
مسئولان مزین به رفتار قرآنی باشند جامعه اصلاح میشود
دینی و مذهبی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - مسعود سیاح گرجی استاد پیشکسوت قرآنی و قاری برتر در خصوص وضعیت قرآنی در جامعه گفت: اگر مسئولان مزین به رفتار قرآنی باشند جامعه اصلاح شده و به سمت قرآنی شدن میرود.
تبسم مهر - مسعود سیاح گرجی استاد پیشکسوت قرآنی و قاری برتر در خصوص وضعیت قرآنی در جامعه گفت: اگر مسئولان مزین به رفتار قرآنی باشند جامعه اصلاح شده و به سمت قرآنی شدن میرود.
به گزارش خبرنگار مهر ، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با رویکرد بازگشت به آموزههای دینی و اسلامی و سرچشمههای حقیقت طلبی و آزادی خواهی، اقبال حاکمیت نظام و مردم به قرآن کریم به عنوان نماد تامّ همه شعارهای انقلابی افزایش یافت.
همچنین حمایت و هدایت ویژه مقام معظم رهبری، آیت الله خامنه ای مدظلّه العالی نسبت به فعالیت قرآنی سربازان انقلاب، فضایی از تلاش متعهدانه برای توسعه فعالیتهای قرآنی در جامعه را ایجاد کرد. تداوم و تقویت این فضای فرهنگی، مسئولان دستگاههای فرهنگی و حتی غیرفرهنگی را بر آن داشت تا زمینههای اداری و گاه حقوقی لازم را برای ایجاد و توسعه بخشهای قرآنی فراهم کنند. در عین حال زمینه تنوع و تکثر هر چه بیشتر فعالیتهای قرآنی مردمی در درون دستگاههای دولتی و عمومی که ریشه در اعتقادات خالص امت مسلمان و انقلابی ایران داشت فراهم شد.
مسعود سیاح گرجی از جمله قاریان جوانی است که موفقیتهای بسیاری به دست آورده است .وی که متولد 1358 است توانسته مقام متفاوتی همچون نفر اول مسابقات بین المللی قرآن کریم مالزی، نفر ششم مسابقات قرآن کریم اوقاف و امورخیریه استان تهران، نفر اول مسابقات قرآن کریم اوقاف و امورخیریه استان تهران در سالهای 79 و80، نفر نهم مسابقات سراسری قرآن کریم سازمان اوقاف و امورخیریه در سال 79، نفر دوم مسابقات سراسری قرآن کریم سازمان اوقاف و امورخیریه در سال 79 را از آن خود کند.
وی علاوه بر اینکه در رشته علوم قرآن و حدیث تحصیل کرده است از محضر اساتید بنامی همچون علی سیاح گرجی، سبزعلی، امام جمعه، ثابتی، حسینی، اصل محمدی و پور فرزیب (مولایی) نیز بهره برده است.
مسعود سیاح گرجی، قاری برجسته بین المللی در گفتگو با خبرنگارمهر در خصوص وضعیت قرآنی جامعه گفت: در طول چهل سالی که از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد صعودها و سقوط هایی که از منظر جامعه قرآنی داشتیم.
وی با اعلام اینکه از کودکی در فعالیتهای مذهبی حاضر بوده است، افزود:از آنجایی که بنده از ابتدای کودکی که مصادف با انقلاب اسلامی شده است با پدرم در حوزه فعالیتهای قرآنی مشغول بوده ام و در جلسات قرآنی و محافل حضور پیدا کرده ام آشنایی نسبتا خوبی از این فعالیتها داشتم و میتوانم اذعان داشته باشم که در مقایسه با قبل ازانقلاب پیشرفت خوبی داشتیم .
در دهه هشتاد به بعد شاهد افول فعالیتهای قرآنی هستیم
سیاح گرجی پیشرفت چشمگیر پرداختن به قرآن توسط مسئولین ومردم را در زمانی بسیار مورد توجه دانست و اضافه کرد:اوائل انقلاب و دهه بعد از جنگ،یکی از طلاییترین دوران بود که بعد از فراغت از جنگ در کشور پیشرفت چشمگیری را شاهد بودیم اما در دهه هشتاد ونود شاهد افول فعالیتهای قرآنی هستیم.
این فعال قرآنی ادامه داد: در مقایسه با قبل از انقلاب پیشرفتهای خیلی خوبی خصوصا در عرصههای بین المللی و مسابقات داشتیم اما در عرصه آموزش عمومی قرآن ما موفق نبودیم .
این قاری بین المللی با تاکید بر اینکه میتوان مسئولین و مردم را علت این افول دانست، تصریح کرد:بخشی از این افول به مسئولین و بخشی از آن به مردم برمیگردد. مسئولین امراز یک زمانی بیشتر به دنبال کارهای تبلیغی صرف وکارهای ویترینی تا کارهای عمقی در مبحث قرآن بودند.
وی با بیان اینکه تمام این کارها منفی نبوده است بیان کرد: درزمینه تبلیغات مسئولین زمانی مانند دعوت از قراء مصری و محافل قرآنی که برگزار شد موفق عمل کردند.همین امر طبیعتا مردم را جذب آموزش قرآن میکند اما بسترهای مناسب برای آموزش قرآن وجود نداشته باشد و یا کم باشد این کار خود بخود رها میشود .
مسئولان بدنبال کارهای عمیق قرآنی نیستند
سیاح گرجی با بیان مثالی ادامه داد:به عنوان مثال ما بهترین مسابقات را در حوزه بین المللی در کشورمان برگزار میکنیم و از اقصی نقاط جهان در آن شرکت میکنند و بازتابهای بین المللی خوبی برای کشورمان دارد.اما دستاورد مسابقات را وقتی مشاهده میکنیم متوجه میشویم که نفرات برگزیده بدلیل بودجههای کم قرآنی آهسته آهسته محو شده و عناصر موفق قرآنی به دلیل نپرداختن مسئولین به امور قرآنی و اختصاص ندادن بودجهها به کار قرآنی اعم از آموزش ومحافل کنار گذاشته میشوند .
وی با اشاره به اینکه مسئولان بدنبال امور عمیق قرآنی نیستند، افزود:درمحافل قرآنی بیشتر به کارهای سطحی پرداخته میشود تا کارهای عمقی علی الخصوص در ده سال اخیر با رکود قرآنی سنگینی مواجه شده ایم چرا که مسئولان بدنبال امورعمیق قرآنی نیستند.مثال واضح آن هم این است که مسابقات برگزار میشود و یا محافل مهم تلاوت قرآن انجام میشود اما قرآن در جای جای کشورمان و خانهها نه تنها رخنه نکرده است بلکه از همان مقداری هم که بود کاسته شده است .
وی به یکی دیگر از مشکلات پرداخت و گفت:پرداختن به جلسات قرآن نیز مشکلاتی دارد بدلیل اینکه زبان کشورما عربی نیست خودش تاثیر گزاری منفی میگذارد. باید رصد کنیم تا ببینیم که کرسیهای تلاوت آیا در کشورمان زیاد شده یا کم شده است؟ در کشور ما کرسیهای تلاوت انجام میشده و اگر با پنج سال پیش مقایسه شود متوجه خواهیم شد تعداد محافل و کیفیت آن بیشتر شده یا نه؟
سیاح گرجی با اعلام اینکه نهادهای زیربطی مثل شورای توسعه فرهنگ قرآنی باید آمار را اعلام کند، افزود: اینکه شاهد صعود و یا سقوط فعالیتهای قرآنی هستیم را منصفانه باید نهاد زیربطی مثل شورای توسعه مشخص کند. باید ببینیم آیا پیشرفت کردیم یا پسرفت و واقعیت آن است آنچه که امروز ما از وضع جامعه مشاهده میکنیم نشان دهنده پیشرفت نیست .
وی در ادامه با تاکید بر اینکه کارهای متعدد و بسیاری تاکنون انجام شده است، تصریح کرد: ما هدفمان این نیست که بخواهیم فعالیت هایی که تا کنون انجام شده را زیر سوال ببریم اما بنظر میرسد بیشتر کارهای سطحی بجای فعالیتهای عمیق قرآنی انجام میشود. برگزاری مسابقات و نمایشگاه قرآن مردم را جذب میکند اما وقتی سازمانهای متعدد پشتیبانی جدی از جلسات قرآن ندارند و این جلسات کماکان بصورت مردمی اداره میشود موجب میشود تا خرده نهادهایی که مردم با آنها تعامل بیشتری دارند رها شوند. ما باید تکلیف آموزش قرآن در کشور را روشن کنیم و بدانیم چه کسی باید از آن حمایت کند.
سیاح گرجی با توجه به اهمیت کرسیهای تلاوت افزود: مامردم را علاقه مند به قرآن میکنیم ولی نمیدانیم که کسانی که جذب شدند بعد از آموزشهای لازم باید به کجا روند؟ در چه مکانی تلاوت داشته باشند؟ در حالیکه کرسیهای تلاوت باید برایشان ایجاد شود. مثلا در کشور مصر هر مسجدی قاری دارد و همیشه قرائت قرآن در آن صورت میگیرد و مردم به صورت مستقیم در روبروی قاری قرار گرفته و مستمع قرآن میشوند اما در کشورمان به هیچ عنوان بر روی کرسیهای تلاوت سرمایه گذاری نمیشود.
رفتارمسئولین قرآنی نیست
این فعال قرآنی طرز رفتار مسئولین را مهمترین عامل ضعف امور قرآنی در کشور دانست و ادامه داد: وقتی اسم قرآن به میان میآید بلافاصله از تلاوت و حفظ و امور قرآنی ذهن مردم به عمل قرآنی متبادر میشود. کسی که حرف از قرآن میزند به عملش در زندگی اش نگاه میکنند مسئولین ما متاسفانه چون طرزرفتارشان قرآنی نبوده تجمل گرایی را سرلوحه خود قرار داده اند،مردم نیز خودشان فاصله گرفته اند و عموم مردم رغبتی که باید به قرآن داشته باشند را ندارند.وقتی مردم میبینند مسئولان عملکردشان خیلی قرآنی نیست این سوال به ذهنشان متبادر میشود که برای چه چیزی قرآن باید تلاوت کنیم؟
وی با روایتی از پیامبر ادامه داد:در خصوص مسائل اقتصادی پیامبر فرمودند «کاد الفقر أن یکون کفراً» وقتی فردی در معیشت مشکل دارد هر آن نزدیک است که به کفر سوق پیدا کند.این روایت نتایج عدالت اجتماعی را یادآور میشود و خود رهبری هم بارها گفته اند که ما در زمینه عدالت نتوانستیم خوب رفتار کنیم . همین عدم عدالت و کمبود شدید عدالت اجتماعی و اقتصادی مردم در نظام اسلامی باعث توقع مردمی میشود که از اسلام توقع دارند.
وی در بیان و ارتباط این روایت با قرآن تشریح کرد: کفر یعنی فاصله گرفتن از ارزشها و فاصله گرفتن از قرآن، فاصله گرفتن ازاهل بیت بخشی از واقعیت جامعه ما این است که مسئولین خوب عمل نکردند و به تبع آن مردم نیز خیلی رغبت خاصی در زمینه امور قرآنی و دینی مذهبی نشان نمیدهند و ما نمیتوانیم آن را نادیده بگیریم .
وی در تحلیلی در این خصوص گفت:این ضعف عملکردها، یک سری از تجملگرایی ها، ضعف مدیریتها و وضعیت نابسامان اقتصادی ایجاد شده در کشور ما نشاندهنده این است که چند سالی از دین گریزی به دین ستیزی در جامعه رسیده ایم و این اتفاقی است که نمیشود نادیده گرفت.
این قاری بین المللی با بیان جمله ای از شهید بهشتی افزود:من همیشه یاد سخن شهید بهشتی میافتم که اگر قرآن بالای سر جامعه ای پهن باشد ولی در جامعه اثری از عمل به قرآن و عدالت اجتماعی نباشد این جامعه به قهقرا میرودو ظاهری از اسلام در آن وجود ندارد . در واقع از نظرفنی نگاه کنیم فعالیتهای قرآنی متاثر از وضعیت اقتصادی و ضعف مدیریت مسئولین ما است.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری که از سردمداران پرداختن به امور قرآنی هستند افزود: مسئولین حتی به فرمایشات رهبر انقلاب هم بهایی نمیدهند بارها رهبری تاکید داشتند تا جلساتی مختص قرائت قرآن شکل بگیرد اما ما شاهد چنین چیزی نبودیم البته در تربیت ده میلیون حافظ که آن نیز امر رهبری بوده است کارهای خوبی شکل گرفته که نمیتوان همه آن را نادیده گرفت.
کاهش آسیبهای اجتماعی همراه با انس با قرآن ممکن میشود
وی ادامه داد:هرچه انس بیشتری با قرآن داشته باشیم ناهنجاریها و آسیبهای اجتماعی در جامعه کاهش مییابد چرا که آسیبها در حدوحریم عمل به قرآن کمرنگ خواهد شد و درست است که پیشرفت خوبی نسبت به قبل انقلاب داشتیم ولی نسبت به ایده آل یک نظام اسلامی فاصله زیادی داریم .
سیاح گرجی در با تاکید به نقش مردم در گسترش فرهنگ قرآنی افزود:جامعه قرآنی به پشتوانه مردم فعالیتهایش را انجام میدهد حتی اگر فعالیت هایش کمرنگ شده باشد اما مردمی اندک اند که امور قرآنی را در بطن جامعه میچرخانند و نه مسئولین. قرآن در بطن جامعه بوسیله مردم پشتیبانی میشود جلسات قرآنی عمدتا هیچ نهادی پشتیبانی از آموزش عمومی نمیکند و مساجد حسینیهها را مردم خودشان پیش گرفته اند ولی تعدادشان کم است .
این فاری قرآن، ظهور حضرت حجت را تنها راهی برای داشتن یک مدینه فاضله خواند و اظهار داشت:اهدافی که باید در زمینه قرآنی مطرح باشد اهدافی نیست که بدون ظهور حضرت حجت رقم بخورد تنها با ظهور ایشان وجود یک مدینه فاضله بی عیب و نقص برای تعالی آموزههای قرآنی محقق میشود.
سیاح گرجی جذب کردن به سمت دین را منوط به رفتار قرآنی مسئولین دانست و گفت: که ما مشکلات بزرگتری غیر از موضوعات تخصصی در حوزه قرآن داریم که اگر آنها حل نشود در زمینه قرآن شکست میخوریم کم شدن محافل و مجالس و عدم اختصاص بودجه قرآنی بیشترین ضربه را در زمینه قرآن زده است .
وی با اعلام اینکه خود مردم نیز اهتمام کمی به امور قرآنی نشان میدهند افزود: بخشی از مردم اهتمامی که نسبت به اهل بیت دارند همان امر را نسبت به قرآن ندارند اینکه مردم پای رحل قرآن بنشینند و دلدادگی به قرآن داشته باشند باید با کار فرهنگی تقویت شود.در واقع امام حسین(ع) که دوماه محرم و صفر به عزاداری اش پرداخته میشود عاشق قرآن بوده است و مدام ازآیات قرآن برای لشکریان عمر سعد میخوانده است.
وی فاصله گرفتن هیاتیها از قرآن را مساله مهمی خواند و ادامه داد:مردم ما خیلی به قرآن به عنوان یک مستحب نگاه نمیکنند و این با نص آیه قرآن که میفرماید« فَاقْرَءُوا مَا تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ..هرچقدر توان داری قرآن بخوان» فاصله دارد و کسی که اهتمام قرآنی ندارد یک جایی از کارش میلنگد چرا که بر حسب اعتقادات ما با اهل بیت به همه جا میرسیم در حالی که خود اهل بیت نیز قطعا همراه شدن با قرآن را دخیل میدانند.
سیاح گرجی بدنه جامعه را قرآنی ندانست واظهارداشت:بنا به تعلیماتی که به مردم در آموزش و پرورش و خانوادهها داده شده است قرآن جدی گرفته نشده است در حالیکه میتواند راهگشای تمام مشکلات و صنوف باشد و مغفول واقع مانده است . در زمان پیامبر اصحاب و یاران همه یا قاری و یا حافظ بودند یعنی گزینش هایی که اتفاق میافتاد همه از اهالی قرآن بودند اما در حال حاضر چنین امری را لحاظ نمیکنیم و اگر مسئولین مانوس با قرآن باشند شاید برای کشورمان خیلی اتفاقات بهتری میافتاد . مسئولین ومردم به اندازه وسعشون برای قرآن کارنکردند و کلیت بدنه جامعه مان دنبال قرآن نبوده است.
وی با اعلام اینکه جامعه قرآنی خودش وظیفه دارد،افزود:اهالی قرآن هم تاثیرشان مهم است اینکه ما قرآن میخوانیم و اهل قرآن باشیم و عمل کنیم خیلی برای مردم موثر است و اگر عمل نکنیم و بدی از ما ببینند دافعه اش بسیار شدید است.وظیفه خود جامعه قرآنی نیز بسیار سنگین است که اگر خود ما به فرامین قرآنی عمل نکینم و نقصی در گفتههای ما بیننند خیلی اثر منفی میگذارد.
سیاح گرجی در پایان با تاکید بر اینکه وظیفه جامعه قرآنی بسیار خطیر است افزود:جامعه قرآنی خودش اثرگزاری بسزایی دارد و در صورت نبودن اخلاق قرآنی ضربات مهلکی به جامعه وارد میکند.