آخرین مطالب

در فراری رو به جلو؛

تلفن همراه هوشمند و چالش‌های نسل دیجیتال اجتماعی

تلفن همراه هوشمند و چالش‌های نسل دیجیتال

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران-ایرنا- برخی از کارشناسان بر این باورند که گسترش تلفن‌های همراه هوشمند در زندگی نوجوانان و جوانان، خانواده‌ها را بیش از پیش با چالش هایی مواجه ساخته و این مساله ضرورت اتخاذ رویکردهای مناسب برای مقابله با این گونه چالش‌ها را دوچندان کرده است.

تبسم مهر - تهران-ایرنا- برخی از کارشناسان بر این باورند که گسترش تلفن‌های همراه هوشمند در زندگی نوجوانان و جوانان، خانواده‌ها را بیش از پیش با چالش هایی مواجه ساخته و این مساله ضرورت اتخاذ رویکردهای مناسب برای مقابله با این گونه چالش‌ها را دوچندان کرده است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، در طول یازده سال و در فاصله میان سال‌های 85 تا 96، آمار کاربران ایرانی تلفن همراه رشد چشمگیری داشته است و از ضریب نفوذ 22 در صد به ضریب نفوذ 13/104 در صد رسیده است.
بنا بر آمار تارنمای شرکت مخابرات ایران تا پایان خرداد سال 1396، مجموع خطوط واگذار شده بیش از 156میلیون بوده است. همچنین مجموع مشترکین فعال-دایری تا پایان خرداد 1396 بیش از 83 میلیون مشترک بوده است. بنابر این چنین آمار و ارقامی پیش از هرچیز گویای اهمیت تلفن همراه در جامعه است.
باتوجه به گسترش معنادار تلفن همراه و همچنین رشد سریع انواع تلفن هوشمند بایستی به نقش و تأثیر آن در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی و فردی افراد و به ویژه نوجوانان و جوانان توجه ویژه داشت.
طبق نظر کارشناسان، تأثیرات انواع تلفن‌های همراه هوشمند به ویژه از طریق اتصال به اینترنت و فضای مجازی برای همه اقشار جامعه و در موضوع‌های مختلف به یکسان نیست و اثرات اجتماعی و فرهنگی این امر را می‌توان در بین گروه‌های مختلف مورد بررسی ویژه قرار داد. بخصوص اثرات و پیامدهای این تکنولوژی در بین نوجوانان و جوانان بسیار جای تأمل دارد.
واقعیت این است که فرهنگ جوانان و به ویژه فرهنگ فراغت آنان به سرعت تحت تأثیر فرهنگ رسانه‌های دیجیتال قرار گرفته است. تلفن‌های همراه هوشمند نوع جدیدی از رسانه‌های ارتباطی بوده و شکل جدیدی از ارتباط را بین افراد به ویژه جوانان و نوجوانان خلق کرده است از یک طرف الگوهای ارتباطی آنها را تغییر داده و از سوی دیگر نقش مهمی در هویت آنها بازی می‌کند. درواقع، تلفن‌های همراه امروزه از یک وسیله ارتباطی بسیار فراتر رفته و جنبه‌های اجتماعی آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.
** تاریخچه تلفن همراه
بدون شک صرف نظر از شیوه برقراری ارتباط از راه دور توسط تلگراف، اختراع تلفن توسط گراهام بل در سال 1876 میلادی سرآغاز شروع عصر ارتباطات بر پایه تلفن است. تا پیش از آن امکان برقراری ارتباط زنده و مستقیم میان مردم و از مکان‌های مختلف و به ویژه از فاصله دور امکان پذیر نبود. در ابتدا تلفن تنها یک وسیله ارتباطی بود و از دید ابزاری-کارکردی به آن نگاه می‌کردند. تا اوایل قرن بیستم کاربرد تلفن در کسب و کار و اهمیتش در تأمین امنیت مهترین ویژگی هایی آن بود. اما به سرعت به ابزاری برای معاشرت‌های اجتماعی بدل شد و کارکرد اجتماعی پیدا کرد.
کارشناسان بر این باورند که در مورد تلفن همراه نیز به همین شکل بوده است. این نوع تلفن در اویل دهه 1920 با نگاه تأمین امنیت در کشتی‌ها و سپس در خودروهای پلیس استفاده شد. سپس از دهه1960 به بعد در کشورهای اسکاندیناوی به فکر آزاد کردن تلفن از حالت ثابت و به‌کارگیری آن در مکان‌های مختلف افتادند. درواقع به گفته کارشناسان کشورهایی مانند سوئد، دانمارک و فنلاند از پیشگامان تلفن‌های اتومبیل در جهان بودند. بعد از آن در اوایل سال 1985گروهی شامل 17کشور اروپایی به نام GMS برای اجرای طرح تلفن سیار دیجیتال تشکیل شد. کارآمدی این فناوری جدید باعث شد که به سرعت در سراسر دنیا با استقبال روبه رو شود. بر اساس اطلاعات موجود مارتین کوپر که یک مهندس الکترونیک بود، نخستین گوشی قابل حمل را در شرکت موتورولا ساخت.
ورود این فناوری به ایران حدود یک دهه بعد اتفاق افتاد. مسئولان در سال1354 در‌صدد استفاده از این سیستم بر‌آمدند و برآوردهای اولیه نشان می‌دادکه ایران سالانه کشش جذب چهار تا پنج‌هزار مشترک را دارد و اجرای طرح با 1000شماره پیش‌بینی شد اما این تلاش در آن زمان ناکام ماند. سپس در سال1367 وزارت پست و تلگراف اقدام به طراحی تلفن سیار کرد و در نهایت در سال1372 تجهیزات آن خریداری شد و در 19مرداد‌ماه 1373 فاز اول این طرح با ظرفیت 10هزار شماره آغاز به‌کار کرد. هم اکنون سه اپراتور تلفن همراه در ایران فعال هستند.
** جوانان و جذابیت‌های تلفن‌های هوشمند
تلفن‌های همراه ابتدا به عنوان وسیله ای با قابلیت تسهیل در جهت ارتباط بخشی و تعاملات اجتماعی وارد جامعه شد و پس از مدت بسیار کمی به بخشی جدایی ناپذیر از وجود و هستی افراد بدل شد. امروزه قابلیت‌های این تلفن‌ها چنان افزایش پیدا کرده است که دست کمی از رایانه‌های شخصی ندارد. انواع مختلف برنامه ها، از بازی و سرگرمی گرفته تا نرم افزارهای کاربردی را می‌توان در این گوشی‌ها نصب کرد و مورد استفاده قرار داد.
همچنین یکی دیگر از مهم‌ترین ویژگی‌های گوشی‌های هوشمند امکان اتصال آسان و سریع به اینترنت است. این امر از چنان اهمیتی برخوردار است که کارشناسان مختلف ، تلفن همراه را در کنار اینترنت از اصلی‌ترین نشانه‌های عصر نوین ارتباطات می‌دانند.
امروزه تلفن‌های همراه هوشمند و امکان اتصال آنها به اینترنت، جهان را به اندازه ای کوچک و قابل دسترس کرده است که افراد می‌توانند آن را پیوسته با خود حمل کنند. این امر تنها از طریق اتصال به شبکه جهانی اینترنت میسر بوده و بدون اینترنت تلفن‌های هوشمند بخش قابل توجه و اصلی هویت خود را از دست می‌دهند.
صاحبنظران نیاز به روابط و تعامل اجتماعی را در کنار خوراک، پوشاک و... از جمله نیازهای اساسی انسان می‌دانند. تلفن همراه امکان برآورده شدن این نیاز را به سریعترین شکل و در وسیع‌ترین معنای آن، یعنی به وسعت کره زمین و حتی فراتر از آن فراهم کرده است. فراهم آوردن این امکان کاربران را به سمت استفاده هرچه بیشتر از اینترنت سوق می‌دهد. امروزه اینترنت در کنار آب و غذا به صورت شبانه روزی مصرف می‌شود. کار به جایی رسیده که یک مساله اجتماعی جدید به نام اعتیاد به اینترنت در حال ظهور است.
واقعیت این است که موارد یاد شده چنان جذابیت این وسیله جادویی را برای نوجوانان و جوانان بالا برده است که امروزه به ندرت بتوان نوجوان و یا جوانی را پیدا کرد که از تلفن همراه استفاده نکند. به باور کارشناسان، آنها عمده‌ترین گروه اجتماعی هستند که از تلفن همراه در سطح گسترده‌ای استفاده می‌کنند. علاوه بر این سن استفاده‌کنندگان از تلفن همراه نیز هرروز در حال کاهش است و از جوان‌تر شدن کاربران تلفن همراه خبر می‌دهند.
** نسل دیجیتال و آسیب‌های دیجیتال
کارشناسان بر این باورند که امروزه نوجوانان یکی از اصلی‌ترین کاربران فعّال فضای مجازی، شبکه‌های اجتماعی و تلفن همراه هستند و به همین خاطر از آنها به عنوان نسل دیجیتال یاد می‌شود. این نسل، جوانان و نوجوانانی را شامل می‌شود که به‌واسطه‌ی آشنایی و استفاده زیاد از فناوری‌های دیجیتال تجربه‌ی جدیدی از زندگی به طور کل و روابط اجتماعی به طور خاص دارند. فرایند اجتماعی شدن این نسل و شکل گیری هویت فردی و اجتماعی آنها از بنیان با نسل‌های پیشین متفاوت است.
این تجربه در دل محبوب‌ترین پیام‌رسانه ای امروزی و احتمالاً نمونه‌های جدیدتر در آینده رخ می‌دهد. «تلگرام»، «واتس آپ»، «وایبر» و چندین نمونه داخلی مانند «بله»، «سروش» و... بستری برای رقم زدن تجربه‌های جدید نسل دیجیتال فراهم کرده اند. همچنین اینستاگرام دنیایی برای نوجوانان و جوانان فراهم کرده است تا علاوه بر انواع عکس، موسیقی و ویدئو، تجربه‌های خود در زندگی روزمره را نیز در آن به اشتراک بگذارند.
به همین خاطر کارشناسان معتقدند که چنین تجربه متفاوتی هم می‌تواند بالقوه فرصت باشد و هم تهدید. از یک طرف مجاورت و درواقع غرق نوجوانان و جوانان در این فناوری می‌تواند زمینه‌های رشد شخصیت آنها را فراهم سازد و فرصت‌های بیشتر برای بیان خود و مشارکت و رشد خلاقیت در اختیار آنها قرار دهد. و از سوی دیگر فضای مجازی بستری است برای رشد انواع کجروی ها، انحرافات و سوء استفاده‌های احتمالی از نوجوانان و جوانان.
درواقع کارشناسان معتقدند که نسل مجازی در کنار دست یابی به آزادی، قدرت و فرصت‌های متنوع جهت مشارکت فعالانه در جامعه، در معرض انواع مختلف آسیب‌های اجتماعی است که از ماهیتی متفاوت برخوردار بوده و به نوعی می‌توان از آنها به مثابه‌ی آسیب‌های اجتماعی دیجیتال یاد کرد.
بنابر این آنچه که در حال حاضر ضروری به نظر می‌رسد چگونگی مدیریت این تجربه نوین در سطوح مختلف از دولت و نهادهای مختلف تا خانواده‌ها است. کارشناسان بر بالا بردن آگاهای افراد و خانواده ها، و نقش کلیدی والدین در این مدیریت تأکید دارند. همچنین خانواده‌ها باید ضمن اتخاذ رویکردی حمایتی و همدلانه نظارت و کنترل کافی بر فعالیت فرزندانشان در فضای مجازی داشته باشند.
**9456**1552
انتهای پیام /*


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند