نگاهی به مستند«باشگاه حیوانات»؛
از نگهداری حیوانات خانگی تا چرایی میل جامعه به خشونت
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- کارگردان «باشگاه حیوانات» با نگاهی مستند و مردم شناسانه به مساله نگهداری از حیوانات خانگی و مسائل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مرتبط با آن میپردازد.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- کارگردان «باشگاه حیوانات» با نگاهی مستند و مردم شناسانه به مساله نگهداری از حیوانات خانگی و مسائل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مرتبط با آن میپردازد.
هادی آفریده، کارگردان فیلم مستند «باشگاه حیوانات» روز سه شنبه به خبرنگار فرهنگی ایرنا، گفت: در یک دهه گذشته نگهداری از حیواناتی مانند مار، رتیل، تمساح، ایگوانا، میمون و عقرب در خانههای ایرانیان شایع شده است و این فیلم تلاش میکند با بررسی ابعاد مختلف نگهداری حیوانات در خانه رویکردی مردم نگارانه و مردم شناسانه در بررسی مساله داشته باشد.
فیلم باشگاه حیوانات یک مستند بلند است که نگهداری انواع حیوانات اهلی خانگی و حیوانات غیر اهلی که به اشتباه در خانه نگه داشته میشوند را روایت میکند. کارگردان در خلال این روایت تلاش کرده است تا به شرایط زیست حیوانات در ایران بپردازد.
در ایران نگهداری از حیوانات خانگی از جمله سگ و گربه با چالشهای مختلف قانونی، مذهبی و باورهای سنتی روبرو است. براساس قانون همراه داشتن حیوانات خانگی در معابر و اماکن شهری، وسایل نقلیه و شخصی ممنوع است و با این حال ایرانیان بسیاری حیوانات خانگی را نگهداری میکنند و علل آن دامنه گستردهای از عشق به حیوانات، فرار از تنهایی تا فخر فروشی و رقابتی برای نشان دادن طبقه اجتماعی دارد.
در یک دهه گذشته در ایران نگهداری از حیواناتی باب شده است که اساسا خانگی نیستند و با این حال محبوس فضاهای بسته آپارتمانی هستند. همچنین افزایش تقاضای خرید حیوانات مختلف خانگی و غیرخانگی با تحمیل این پدیده به فرهنگ، شبکه بزرگ خرید و فروش زیرزمینی را پدید آورده و شبکه اقتصاد قدرتمندی را هم به راه انداخته است.
آفریده با اشاره به شرایط نگهداری حیوانات در پنج دهه گذشته در ایران گفت: در گذشته مردم با نگه داشتن پرندههای زینتی همچون «مرغ عشق» برای خود آرامشی ایجاد میکردند اما امروز خشونت اجتماعی آنقدر بالا رفته که افراد به تماشای جان دادن حیوانات زنده و خوراندن آن به جانداران زنده دیگر در آکواریوم خانه خود مینشینند.
وی در مورد به سکانسهای خشن فیلم خود گفت: در این فیلم، 2 صحنه سخت و سرشار از خشونت وجود دارد که من به عنوان کارگردان به هیچ وجه آنها را بازآفرینی نکردهام بلکه صحنهها برگرفته از همان شرایطی است که ما آن را در واقعیت مشاهده میکنیم و احساس کردم که نشان دادن آن صحیح است و میتواند ایجاد چالش و پرسش کند.
این مستند ساز افزود: من تا قبل از این فیلم نمیدانستم که برخی حیوانات زنده را به حیوانات خانگی خود به عنوان خوراک میدهند و از این که چه فرهنگی در بخشی از خانهها و خانوادههای ما وجود دارد آگاه نبودم.
کارگردان فیلم باشگاه حیوانات گفت: با وجود اینکه سالهای زیادی از عمرم در حال ساخت مستند بودم ولی در هر پروژهای که تولید میکنم و هر فیلمی که میسازم، گویی اولین فیلم من است و همواره سرشار از تجربه ای میشوم که متناسب با دستاوردهای پژوهشی است و شناخت من از موضوع اینچنین شکل میگیرد.
**قوانین در حوزه زیست حیوانات کارآمد نیست
کارگردان مستند «چنارستان» با اشاره به نبود قوانین کارآمد در این حوزه افزود: تلاش زیادی کردم تا چند تن از نمایندههای مجلس را به تماشای این برنامه دعوت کنم زیرا ما در مورد مساله زیست حیوانات خانگی و غیر خانگی در ایران دچار کمبود قانون هستیم. تلاش میکنم که با نمایش گسترده این فیلم و صحبت کردن در مورد آن به قانونمند شدن آن کمک کنم و امیدوارم با کمک فعالان حوزه حیوانات و محیط زیست و رسانهها صدای ما به نمایندگان مجلس برسد تا روی این مساله کمی کار کنند.
آفریده افزود: جای این قانون بسیار خالی است و در حال حاضر قوانینی وجود دارد که علیه حیوانات است و به نوعی این قوانین علیه خودمان و علیه بشریت است و کشتار حیوانات، ضرب و جرح، ممنوع کردن حضور اجتماعی حیوانات در عرصههای مختلف دور از تمدن است و ما به جای این که همه چیز را محدود کنیم باید برای آن راهکارهای قانونی تعریف کنیم.
**«شبه مستند» ژانر محبوبِ مدیران
آفریده با «شبه مستند» خواندن فیلمهای تحریف شده در سینمای مستند گفت: ژانر محبوبِ مدیران، فیلمهای شبه مستند است که همه چیز میان فیلمساز و مدیر هماهنگ، گفتوگوها از پیش نوشته و همه چیز فریم به فریم، از قبل طراحی شده باشد تا با دکوپاژ سینمایی هیچ خطری وجود نداشته باشد و با توجه به اینکه این جشنوارهها توسط همان مدیران برگزار میشود، تولید، نمایش، جایزه، تقدیر و تبلیغ این آثار جای تعجب ندارد.
وی افزود: این مساله هدفمند اتفاق افتاده است و بودجههای خوبی را نیز به آن اختصاص دادند تا چنین مستند سازانی را تربیت کنند. مدیر سابق سازمان سینمایی در دورههایی که در سازمان حضور داشت رسماً در مصاحبهها اعلام کرد، که فیلمهای مستند باید به سمت داستانی و «پروداکشن» برود تا بتوانند گیشه داشته باشند. اما از سینمای مستند چنین چیزی را طلب کردن همانند خودکشی است.
این فیلمساز افزود: مستندهایی که موضوعات اجتماعی را بسط و گسترش میدهد و با نشان دادن فضاهای فرهنگی و تاریخی ایران، ما را به چالش دعوت میکند و قطعاً محبوب نیست، چون چالش معمولا همراه با نقد است که آن را برنمیتابند.
**کارهای جدی، جدی گرفته نمیشود
آفریده در پاسخ به نبود پژوهشهای جدی در سینمای مستند، گفت: کارهای جدی، جدی گرفته نمیشود. وقتی مستندساز با دستگاه ها، ادارات و سازمانهای دولتی وارد همکاری میشود اولین هزینه ای که از پروژه حذف میشود، هزینه «پژوهش» است.
وی با اشاره به نبود نگاه پژوهش محور در کشور گفت: بخش عمدهای از مدیران در مورد پژوهش ذهنیت ندارند که برای مثال یکی از مدیران پژوهش معتبرترین مرکز تولید سینمای مستند و تجربی سابق، با پژوهش افراد دیگر برای خود، کتابسازی کرده است که این نکته درد آور، نشان دهنده نبود نگاه علمی به مسائل است که سبب شده مساله پژوهش جدی گرفته نشود.
آیین نمایش مستند «باشگاه حیوانات» عصر شنبه با حضور عوامل فیلم و چهرهایی همچون جعفر صانعی مقدم مدیرگروه سینمایی هنر و تجربه، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد فارابی، سیدصاددق موسوی مدیرعامل انجمن سینمای جوان ایران، نیما عباس پور، نتونیا شرکا، زینب تبریزی، مازیار فکری ارشاد و جمعی از هنرمندان و فعالان حوزه سینما برگزار شد.
این فیلم محصول مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی است و عوامل تولید مستند آن عبارتند از: محقق، کارگردان و تهیهکننده: هادی آفریده، مدیر فیلمبرداری: رضا تیموری، صدابردار: شاهین پورداداشی، تدوین: بابک بهرامبیگی، طراحی و ترکیب صدا: مهرشاد ملکوتی، عکاس و دستیار کارگردان: روشنک اهرابی، آهنگساز: حمیدرضا آفریده، نویسنده میانهنویس: بابک بهرام بیگی و روشنک اهرابی، مدیر تولید: اعظم صادقیمنفرد، اصلاح رنگ و نور: رضا تیموری، دستیار فیلمبردار: سهیل صباحی، دستیار تدوین: زهره صباغیان، مترجم: حسن شرفالدین و پخشکننده: علیرضا شاهرخی.
فراهنگ ** 9031 **9053
انتهای پیام /*