بزرگنمایی:
دکتر «علی سمین» اعتقاد دارد جنگ یمن موجب ایجاد بحران اقتصادی و از دست رفتن اعتبار عربستان می شود.
به گزارش تبسم مهر مارس سال 2015 بود که عربستان سعودی با سودای پیروزی جنگ خونینی را علیه مردم یمن آغاز کرد و باگذشت بیش از چهار سال با متحمل شدن هزینههای بسیار بار سنگین یک جنگ فرسایشی را به دوش میکشد. جنگی که با ائتلاف عربستان و امارات آغاز شد و حال شنیدهها حکایت از فروپاشی این ائتلاف و جنگ نیابتی میان این دو کشور دارد. رسانهای شدن اخبار ناراحتی و دلخوری پادشاه عربستان از امارات نشان از به وجود آمدن شکاف عمیق میان ریاض و ابوظبی در خصوص تحولات یمن است.
تنش میان ریاض و ابوظبی نتیجه جنگافروزی در یمن است که باگذشت سالها بدون هیچ دستاوردی برای دو کشور همچنان ادامه دارد که حتی این روزها بستر جنگ میان نیروهای تحت امر عربستان سعودی و امارات شده است. ازنظر برخی تحلیل گران گفتگوهای اخیر امارات با ایران درباره تأمین امنیت دریایی نشان میدهد که «ماهعسل» این کشور با عربستان سعودی به پایان رسیده است.
در رابطه با تحولات یمن، تنش میان عربستان و امارات احتمال فروپاشی ائتلافی سعودی گفتگویی با «علی سمین» کارشناس خاورمیانه در شبکه تلویزیونی سی ان ان ترک، عضو مرکز تحقیقاتی علوم انسانی در ترکیه و مقالهنویس روزنامه ینی شفق انجام داده است که در ادامه ازنظر میگذرد:
*خبرگزاری رویترز به نقل چند منبع آگاه خبر داده که عربستان سعودی قصد دارد ائتلافش را با امارات تمام کند، این تنشها در داخل ائتلاف از چه مسائلی نشأت میگیرد؟
مهمترین و فعالترین عضو این ائتلاف سعودی امارات است. در کشورهای عربی معمولاً احساس رقابت با افراد و حتی دیگر کشورهای عربی وجود دارد؛ با این حساب هر کشوری که در حال دستیابی به قدرت بیشتری باشد موضع سردی نسبت به دیگر کشور رقیب اتخاذ میکند. برای همین دو کشور عربستان و امارات در خاک یمن در حال رقابت در حوزههای نظامی و اقتصادی نیز هستند.
برای همین است که این دو کشور در یمن هم در حال تداوم ائتلافشان هستند و هم در حال رقابت برای کسب قدرت بیشتر؛ دیگر اهداف و استراتژی دو کشور هم دچار ناهمخوانی شده است. عربستان و امارات از طرفی که در حال جنگ با مردم یمن هستند از طرفی هم سعی دارند کنترل بندرگاههای یمن که گلوگاه تجاری و اقتصادی است را در دستگیرند. همین تقسیم بندرگاهها بستری برای درگیریشان شده است
این نکته را باید عنوان کرد که برای اینکه ائتلاف سعودی به پایان برسد دو راه وجود دارد. راه اول این است که یکی از این کشورها عقب بکشد و بهطور کامل دست از جنگ بردارد که این مسئله امکانناپذیر به نظر میآید. راه دوم این است که یکی از این دو کشور پیروز این رقابت در جنگ یمن شود. اما آنچه تابهحال دیده شده است هیچکدام این دو کشور نتوانسته پیروزی در این جنگ به دست آورد.
*آیا درگیری میان نیروهای تحت امر عربستان سعودی و امارات در جنوب یمن نشانه فروپاشی این ائتلاف است؟
جنگی که ائتلاف سعودی از سال 2015 آغاز کرده بود به بهانه جنگ با جنبش انصار الله بوده اما با گذشت زمان تمام معادلات (موازنه قدرت) در یمن تغییر کرد. ما دیگر در یمن جنگی صرفاً میان ائتلاف سعودی و جنبش انصار الله نمیبینیم. بلکه شاهد درگیری در داخل خود این ائتلاف هستیم.
اگر این درگیریها موجب فروپاشی این ائتلاف هم نشود، راه را برای رقابت قدرت و حتی جنگ نیابتی میان عربستان سعودی و امارات هموار خواهد می کند. اما باید عنوان کرد که در یک دوره میانمدت شاهد فروپاشی این ائتلاف هم خواهیم بود.
*از نظر شما این درگیریها با یک توافق به پایان خواهد رسید و یا تشدید خواهد شد؟
در خصوص جنگ یمن دیدارهای مختلفی از سوی سازمان ملل متحد و دیگر کشورهای عربی صورت گرفت اما هیچکدام نتوانست مانع ادامه این بحران شود. وجود جنگ نیابتی در درون ائتلاف سعودی یکی از این موانع است. برای حصول یک توافق هم نیاز است سلاحها خاموش شده و رقابت قدرت که میان عربستان و امارات است تمام شود. در غیر این صورت هیچ توافقی نه در یمن و نه در ائتلاف ایجاد نخواهد شد.
*ازنظر برخی تحلیلگران این درگیریها باهدف منحرف کردن توجه نیروهای مقاومت یمن است و واقعی نیست. نظر شما در این خصوص چیست؟
جنگ یمن در ابتدا برای مقابله با انصار الله آغاز شد اما بعد تبدیل به یک جنگ ژئوپلیتیک از سوی امارات و عربستان شد. یعنی هدف جنگ یمن برای ائتلاف سعودی باگذشت زمان اینگونه تغییر کرد. میتوان گفت این درگیریها اهداف خود را ازدستداده است.
*نتیجه جنگ یمن برای عربستان سعودی تا به امروز چه بوده است؟
جنگ یمن موجب ایجاد بحران اقتصادی و از دست رفتن اعتبار عربستان می شود. عربستان در ابتدا فکر میکرد در این جنگ میتواند بر انصار الله پیروز شود اما به مرور این محاسبات اشتباه از آب درآمد.
با اینکه میلیاردها دلار برای این جنگ هزینه کرده بود اما نتوانست پیروزی به دست آورد. نتیجه این جنگ هم فقر و گرسنگی 14 میلیون نفر از مردم یمن، کشته شدن بیش از صد هزار غیرنظامی و همچنین آواره شدن بیش از 4 میلیون مردم یمن شد. باگذشت زمان هم خسارت جنگ برای یمن بیشتر میشود.