آخرین مطالب

تاثیر طراحی محیطی بر کاهش سرقت از خودرو علمی و دانشگاهی

تاثیر طراحی محیطی بر کاهش سرقت از خودرو

  بزرگنمایی:
نتایج یک پژوهش نشان می‌دهد طراحی محیطی بر پیشگیری از سرقت داخل خودرو در پارکینگ‌ها و معابر تاثیرگذار است.

به گزارش تبسم مهر آمار جرایم ارتکابی در محیط‌های گوناگون، بیانگر این امر است که مجرمان در ارتکاب عمل مجرمانه خویش، اغلب دارای انتخاب عقلانی بوده و فرصت‌های مناسب و کم‌خطر را برای انجام جرم انتخاب می‌کنند. طراحی محیطی مناسب در راستای پیشگیری سریع و ارزان از ارتکاب جرایم و یا حداقل کاهش آن، بهترین گزاره‌ای است که امروزه در سرتاسر جهان و به خصوص در کشورهای پیشرفته به عنوان مناسب‌ترین شیوه در این راستا انتخاب و اعمال می‌شود. محققان در پژوهشی با عنوان «نقش طراحی محیطی بر پیشگیری از سرقت داخل خودرو در پارکینگ‌ها و معابر» این موضوع را بررسی کرده‌اند.

در پژوهشی که حسین مفخمی شهرستانی، مدرس دانشگاه علوم انتظامی امین و اکبر ابوالفتحی، کارشناس ارشد پیشگیری از جرم دانشگاه علوم انتظامی امین انجام داده‌اند، آمده است: «طراحی مناسب و استفاده درست از محیط می‌تواند علاوه بر پیشگیری از وقوع جرم، کیفیت زندگی را بهبود بخشیده و ترس از جرم را افزایش دهد. به عبارت دیگر، اگر محیط به نحوی طراحی شود که بتواند موجب بهبود یا تقویت جنبه‌های واپایش و نظارت افراد شده تعلق ساکنان را به قلمروی خود بالا برده و تصویری مثبت از فضا ایجاد کند، زمینه پیدایش و شکل‌گیری فرصت‌های مجرمانه کاهش خواهد یافت و در نتیجه مجرمان از ارتکاب جرم باز خواهند ماند.»

در این مقاله آمده است: «این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری‌ داده‌ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری به دلیل محدود بودن تمام شمار است که شامل: کارشناسان اجرایی ستاد انتظامی استان و شهرستان زنجان در پلیس آگاهی: 20 نفر، معاونت عملیات: 15 نفر، پلیس پیشگیری: 15 نفر، کوپ‌های انتظامی شهرستان زنجان: 40 نفر و متخصصان پارکینگ‌های شهرداری شهرستان زنجان: 10 نفر که در مجموع به تعداد 100 نفر است. پایایی کل پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ و نرم‌افزار spss به دست آمد.»

در این پژوهش آمده است: «سن پاسخگویان نشان می‌دهد که اعضای جامعه آماری به طور متوسط 37.8 ساله بوده‌اند. وضعیت جنسیت نشان می‌دهد که از 100 نفر پاسخ‌گویان، 98 درصد مرد هستند. وضعیت تاهل نشان می‌دهد که از 100 نفر پاسخگویان کلیه اعضا متاهل هستند. سطح تحصیلات پاسخگویان نشان می‌دهد که دیپلمه‌ها 16 نفر، کاردانی 26 نفر، لیسانس 44 نفر و فوق لیسانس 14 نفر هستند.»

محققان در این مقاله می‌گویند: «بر اساس نتایج یافته‌های توصیفی، به جز گویه "استفاده از منظر گیاهی جهت جذب عموم و نظارت بیشتر" مربوط به مولفه نظارت، بیش از 50 درصد اعضای جامعه اعتقاد به تاثیر زیاد یا خیلی زیاد شاخص‌های مطرح شده در هر یک از مولفه‌های طراحی محیطی بر پیشگیری از سرقت داخل خودرو هستند. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که از نظر اعضای جامعه مورد مطالعه، تمامی گویه‌ها به جز "استفاده از منظر گیاهی جهت جذب عموم و نظارت بیشتر" بر پیشگیری از سرقت داخل خودرو موثرند.»

به گفته نویسندگان این مقاله، بررسی تاریخی روند سرقت داخل خودرو در شهرستان زنجان در حال فزونی و ازدیاد است؛ به طوری که یکی از دغدغه‌های نیروی انتظامی شهرستان زنجان، شناسایی راهکارهای پیشگیری و مقابله با این نوع سرقت بوده است. نتایج پژوهش نشان داد، بیش از 50 درصد اعضای جامعه معتقدند  مولفه قلمروگرایی و گویه‌های آن شامل: استفاده از موانع فیزیکی، نورپردازی و روشنایی مناسب، استفاده از نصب تابلو و پیام‌های مکتوب مانند "پارکینگ خصوصی" و استفاده از منظرسازی (حصار تزیینی جهت تفکیک فضا) در پارکینگ‌ها و معابر و همچنین مولفه نظارت و  گویه‌های آن شامل: استفاده از طراحی مناسب خیابان برای افزایش عبور و مرور عابران پیاده و دوچرخه‌سواران، استفاده از حصارهای کوتاه و نمایان برای افزایش نظارت، استفاده از نگهبان و پارکبان، استفاده از دوربین‌های مداربسته در معابر و پارکینگ‌ها بر پیشگیری از سرقت داخل خودرو در پارکینگ‌ها و معابر تاثیرگذارند.

در این پژوهش آمده است: «بیش از 50 درصد اعضای جامعه می‌گویند مولفه سخت کردن آماج جرم و گویه‌های آن مانند افزایش ایمنی قفل‌ها، درها، پنجره‌ها و استفاده از درهای ریموت‌دار در معابر و پارکینگ‌ها و همچنین مولفه پشتیبانی و گویه‌های آن مانند مشارکت ساکنان در مدیریت و برنامه‌ریزی شهری، علاقه‌مندی و رضایت ساکنان از محیط پیرامون و همچنین جای‌دهی فعالیت‌های خدماتی و فضاهای عمومی در مناطقی با دید و نظارت عمومی بالا بر پیشگیری از سرقت داخل خودرو در پارکینگ‌ها و معابر تأثیر دارند.»

این پژوهش در اولین شماره یازدهمین دوره فصلنامه علمی انتظام اجتماعی منتشر شده است.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند