آخرین مطالب

دستاورد محققان

طراحی الگوریتمی برای ساخت بهتر دارو و دارورسانی موثر علمی و دانشگاهی

طراحی الگوریتمی برای ساخت بهتر دارو و دارورسانی موثر

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- گروهی از محققان الگوریتم یادگیری ماشینی برای دارورسانی طراحی کرده اند که دو برابر بیشتر از استانداردهای این صنعت کارآیی دارد و می‌تواند روند توسعه درمان‌های جدید بیماری‌ها را سرعت بخشد.

تبسم مهر - تهران- ایرنا- گروهی از محققان الگوریتم یادگیری ماشینی برای دارورسانی طراحی کرده اند که دو برابر بیشتر از استانداردهای این صنعت کارآیی دارد و می‌تواند روند توسعه درمان‌های جدید بیماری‌ها را سرعت بخشد.

به گزارش روز سه شنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی علمی فیز/phys این گروه از محققان به سرپرستی دانشمندانی از دانشگاه کمبریج انگلیس از این الگوریتم برای شناسایی چهار مولکول جدید استفاده کردند که پروتئینی را فعال می‌کند. تصور می‌شود این پروتئین با ابتلا به بیماری آلزایمر و اسکیزوفرنی مرتبط باشد.
بر پایه این گزارش، کلیدی‌ترین مشکل در دارو رسانی این است که آیا یک مولکول روندی فیزیولوژیکی را فعال می‌کند یا خیر. طراحی مدلی آماری بر پایه جست وجوی الگوهای شیمیایی مشترک بین مولکول هایی که می‌دانیم یک روند را فعال می‌کنند، ممکن است، اما داده لازم برای طراحی این مدل‌ها محدود است؛ زیرا آزمایش‌ها در این زمینه پرهزینه است و هنوز نمی‌دانیم کدام الگوهای شیمیایی از نظر آماری قابل توجه هستند.
دکتر آلفا لی/Dr. Alpha Lee از آزمایشگاه کاوندیش دانشگاه کمبریج و پژوهشگر سرپرست این مطالعه می‌گوید: یادگیری ماشینی پیشرفت‌های مهمی را در حوزه هایی چون بینایی رایانه ای پدید آورده که داده به فراوانی در دست است.
وی ادامه داد: مرز بعدی کاوش در این حوزه، کاربردهای علمی مانند دارورسانی است که میزان داده به نسبت محدود است اما ما اطلاعات و برداشت هایی در مورد مشکل داریم و سوال این است که چطور بین داده‌ها و اصول بنیادین شیمی و فیزیک پیوندی پدید آوریم.
الگوریتمی که دکتر لی و گروه همکارش با همراهی شرکت داروسازی زیستی فیزر طراحی کرده اند، با استفاده از ریاضیات الگوهای شیمیایی مرتبط را از الگوهای غیرمرتبط جدا می‌کند.
طراحی این الگوریتم از آن جهت اهمیت دارد که هم مولکول‌های فعال و هم مولکول‌های غیرفعال را بررسی می‌کند و در نهایت تشخیص می‌دهد کدام بخش مولکول برای اقدام دارویی مهم است و کدام بخش‌ها اهمیتی ندارند. یک اصل ریاضی به نام نظریه ماتریس‌های تصادفی پیش بینی هایی در مورد مختصات مالی یک مجموعه داده به دست می‌دهد، نتایج این پیش بینی سپس با آمارهای مختصات شیمیایی مولکول‌های فعال و غیرفعال مقایسه می‌شود تا معلوم شود کدام یک از الگوهای شیمیایی واقعا الزام آور هستند در برابر الگوهایی که به طور تصادفی ترکیب می‌شوند.
این روش شناسی به محققان اجازه داد الگوهای شیمیایی مهم را نه تنها از مولکول‌های فعال بلکه از مولکول‌های غیرفعال نیز به دست آورند؛ به عبارت دیگر اکنون می‌توان با این روش از نتایج آزمایش‌های بی نتیجه استفاده کرد. محققان یک مدل را با 222 مولکول فعال آغاز کردند و در ادامه توانستند شش میلیون مولکول بیشتر را با رایانه بررسی کنند. آنها با استفاده از این توانستند 100 مولکول را بیابند که بیشترین ارتباط را داشتند و در نهایت 4 مولکول جدید را تعیین کردند که پروتئین گیرنده سی اچ ار ام 1/ CHRM1 receptor را فعال می‌کنند؛ پروتئینی که در ابتلا به بیماری‌های آلزایمر و اسکیزوفرنی می‌تواند موثر باشد.
دکتر لی گفت: توانایی یافتن چهار مولکول فعال از مجموع شش میلیون مولکول مانند یافتن سوزنی در انبار کاه است، مقایسه تک به تک به ما نشان داد که الگوریتم ما دوبرابر کارآمدتر از سطح استاندارد صنعت است.
ساخت مولکول‌های پیچیده آلی یکی از چالش‌های اصلی در شیمی است و محققان دانشگاه کمبریج اکنون در حال طراحی الگوریتمی هستند که راه‌های سنتز مولکول‌های آلی پیچیده را پیش بینی می‌کند، همچنین توسعه روش شناسی یادگیری ماشینی برای کشف مواد.
مقاله ای مفصل از یافته‌های این مطالعه در هفته نامه مقالات آکادمی ملی علوم ایالات متحده آمریکا/PNAS چاپ شده است.
علمی**9157**1440
انتهای پیام /*


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند